Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

До г-н Ростислав Кандиларов,

координатор на сдружение “Вело-Русе”

Уважаеми г-н Кандиларов, уважаеми велосипедисти,

Изключително съм щастлива ,че ми давате уникална възможност да отговоря на тези приятни въпроси. Аз самата съм активен велосипедист, израснах на колело и още от детството си мечтаех за велоалеи в Русе.

Но нека пристъпя към отговорите на въпросите хронологично и по възможност максимално вярно и логично, излизайки от клишираните предизборни лакърдии.

 • 1. Какъв минимален процент от годишния бюджет на Община Русе смятате, че трябва да се отделя за изграждане и поддръжка на велосипедна инфраструктура?

На този въпрос е трудно да се отговори в момента, поради простия факт , че за миналата година изобщо не открих да има данни за изразходвани средства в тази насока и ако кажа , че ще удвоя сумата , ще е смехотворно да удвоявам нулев бюджет.

Реално за развитие на младежките масови спортове, както и за профилактика на здравето са необходими поне 6-10 % от целия бюджет. От този бюджет , обаче е добре да се има предвид , че средства са необходими и за насърчаване на други масови спортове. По-популярните са около 10 на брой и по пътя на логиката за велосипедизма се пада 1 %. Има едно огромно НО в този случай – средствата за стимулиране на двуколесното придвижване не се ограничават само в комисията по младежта и спорта. Тук можем да отделим още 1 % от сумите, които иначе биха отишли за разширяване на паркобазата в централната част на града – тоест комисията по благоустройството. На трето място идва превенция на заболеваемостта – научно и клинично е доказано, че велосипедистите са в пъти по-здрави и боледуват много по-рядко от хората , които не практикуват това занимание – тук също можем да спестим 1 % дори само от факта, че работоспособността на гражданите ще нарасне с поне 10 % ако се качат на велосипед. До тук станаха 3 % и считам , че при едно добро управление на средствата 3 % въобще не са малко. От друга страна Сдруженията с нестопанска цел, които се наемат да популяризират този начин на предвижване ще бъдат стимулирани допълнително от бюджета на комисията по евроинтеграция . Както сами виждате – напълно съм отворена за предложения от всякакъв характер, стига те да са логически обосновани и финансово или хуманно мотивирани.

 • 2. Ще осигурите ли публикуването на протоколите от съвещанията на комисиите към Общинския съвет в Русе на неговата Интернет страница, каквато е практиката на МС и комисиите в Народното събрание?

По-уместно е да се запитаме защо не е направено досега. Заложено е в програмата ми за развитие на Русе, още преди да се запозная с въпросите от Вашето писмо. Това не само ще е практика , но и ще е регламентирано с изрична наредба. Единствено е възможно да се наложи да се публикува на отделен сайт с линк по чисто технически причини, но банера ще е поставен на най-видно място до главата на официалния сайт.

 • 3. Какви действия и в какви срокове бихте предприели, за да се поставят велосипедни стоянки пред всички административни учредения и училища на територията на община Русе?

В първия въпрос посочих до някъде обосновката на това изискване и според мен в началото на март със затопляне на времето ще започне едновременното и повсеместно поставяне не само на стоянки, но и камери за сигурност, поради зачестилите напоследък престъпления като кражби и увреждане на велосипеди. Накратко – твърд ангажимент поемам , че това ще се осъществи в рамките на 30 – 45 дни след първия ден на пролетта или карен срок в най-лошия случай до 10 май. Освен това ще намаля с 1 % такса смет на всяка фирма, която направи идентични на общинските стоянки пред своите офиси или на служебните си паркинги.

 • 4. Бихте ли стимулирали и как използването на велосипеда като транспортно средство сред общинските служители?

Въпросът сам налага своя отговор и той е повече от положителен, но мерките за насърчаване не са единствено в сферата на велосипедизма. Примери можем да вземем от Германия, Холандия , Белгия, Франция , Англия и редица други развити европейски държави. Там стимулирането на здравословния начин на живот е достигнало апогея си. Базирайки се на тези практики твърдо заявявам , че ще осигуря повишаване на заплатите с до 30 % на служителите , които откажат цигарите, алкохола и започнат да идват на работа пеша или с велосипед. Тук пестим от паркоместа, откъм вредни емисии и откъм болнични листи. Освен това за велосипедистите ще има специални жетони за вендинг машини с тонизиращи, изотонни и енергийни напитки, както и сладки с бързо разградими захариди за по-добър обмен на веществата.

 • 5. Ще актуализирате ли и в какви срокове нормативните документи необходими за развитието на велосипедната инфраструктура в Русе, каквито са общия устройствен план (ОУП), генерален план за организация на движението в Русе (ГПОД), план на комуникационно-транспортната система, наредби на общинския съвет и др.?

Ако се мине на вариант просто да го актуализираме – по-добре да не го почваме. В срок от 30 до 45 дена ако не е изготвен новия план, с включени велоалеи с обща дължина над 150 км, то просто ще се стигне до смяна на главния архитект и целия му екип. В заложения от мен план за модернизация и развитие на гр. Русе не съм предвидила място за службогонци, лентяи и некадърни саботьори. Всяко забавяне на проект или протакане на дадена стратегия води до загуба на време и пари на местния данъкоплатец – това е меко казано недопустимо, да не говорим , че е незаконно и се надявам прокуратурата да започне да се самосезира в тези случаи. Дори това да не се получи нашия висококвалифициран екип от юристи знае как да постави недобронамерените служители на мястото им.

 • 6. Какви мерки за безопасност на велосипедистите на пътя (включително и на децата) смятате, че са необходими и могат да бъдат взети в град Русе.

Мерките са известни и се практикуват в развитите държави. Това, което допълнително е редно да се адаптира към нашенската среда, където културата на шофиране все още е слаба, е да се изградят предпазни съоръжения на новоизградените велоалеи. В момента пешеходците се сърдят като караме по тротоара, а шофьорите , когато караме по пътя на автомобилите. Моето мнение , е че е редно да се започне със споменатите вече по-горе велоалеи и тяхното обезопасяване, като постепенно велосипедиста бъде приет като нещо нормално и част от обществения живот. В централната пешеходна зона същите ще бъдат отбелязани с далеч по-ярки сигнални отличителни маркировки и знаци. Ще се даде възможност на Сдруженията с нестопанска цел да провеждат образователни беседи и да прожектират филми в подсигурени от общината зали, както и безпрепятствено да организират регулярни вело хепънинги, събори и подобни събития, на които общината ще бъде патрон и може да поеме задължителните при тези случаи разходи за пожарна , полиция и прочие.

 • 7. Какво е становището Ви за идеята за изграждане на големи паркинги за МПС извън централната част на Русе, каквато е практиката в различни европейски градове ?

Това далеч не е проста задача, но ако в рамките на един мандат съумея да ги изведа поне в рамките на широкия център ще е огромно постижение. Имайки предвид спешната помощ, пожарната, полиция и неизбежните автомобили и бусове за зареждане да магазините. В рамките на следващия мандат може да се постигне частично решение като примерно зареждането се забрани от 07 до 24 часа , като се забрани преминаването на автомобили през централната част и се подсигурят регулярни безплатни автобусчета от паркингите да пешеходните зони. Идеята ни – моя и на моите експерти в областта на екологията е да се разреши на територията на община Русе едно и двуместните електромобили да се движат без регистрационни номера и да се ползват с безплатно паркомясто в централната зона поради своята ниска скорост и нулеви СО2 емисии.

 • 8. Бихте ли се ангажирали и в какви срокове с разширяване на зоната свободна от автомобилно движение в централната част на града?

С риск да се повторя с предходния въпрос, считам , че тоталната забрана за паркиране в централната част на гр. Русе е невъзможна перспектива и затова единствено мога да заявя категорично, че паркирането и въобще движението на МПС ще бъде сведено до нива по-ниски от 5 % спрямо сегашните. Остават в графата хората с увреждания и собствениците на жилищни имоти, чиито автомобили не следва да се извеждат от тази зона , защото това ще струва на общината огромни средства за изграждане на подземни паркинги за автомобилите на живущите там хора. Стриктни проверки ще се извършват, обаче, дали паркиралите автомобили са единствено и само на живущите там хора. Специални лесно опознаваеми и трудни за имитация стикери ще красят автомобилите на въпросните хора, които и без друго не са толкова много на брой. Тук силно се надяваме на подкрепа от страна на СНЦ да ни подават сигнали за нарушения и именно тук ще е разликата ни с досегашните управляващи. Ние сме за това всички да са равни пред закона и дори полицаите, които не паркират правилно или оставят служебните си автомобили на тротоара ще бъдат глобени в троен размер поради факта , че е редно да послужат за пример в обществото.

 • 9. Бихте ли допуснали велосипедистите да минават с ниска, съобразена с пешеходците скорост по затворените в момента за движение пешеходни части от центъра?

Позорните знаци „забранено за велосипеди” ще изчезнат завинаги от съзнанието на органите , които имат наглостта да ги поставят. Не може заради един недобросъвестен велосипедист да страдат стотици. Освен това е много по-лесно да поставиш знак, отколкото да обозначиш една велоалея. Но лесното никога не е било залагано в моите приоритети – ще изградим велоалиете и ще дадем шанс на ръководителите на всички велосипедни СНЦ да премахнат церемониално лично тези позорни знаци.

 • 10. В какви срокове смятате, че е възможно изграждането на байк-парк в Русе, подобно на скейт парка зад Дома на Културата?

Сроковете вече ги упоменах по-горе. За мен срок над 45 дена е недопустим и евентуалното му просрочване ще бъде санкционирано със строги мерки. Идеята е великолепна и е заложена в нашата предизборна платформа. Местата , обаче са няколко и мислим в това отношение да изненадаме приятно гражданите на Русе като изградим 4, а не една площадки. Средства за това вече са предвидени- както от бюджета , така и от спомоществователи и съмишленици. Проектите дори вече са в процес на изработка и дори да не спечелим изборите ще ги внесем за разглеждане в общинския съвет.

 • 11. Как бихте оценили по десетобалната система социалната значимост на проблема с липсата на цялостна инфраструктура за велосипеден транспорт?

Проблема е значим до толкова , доколкото на дадения етап няма велоалеи , но предвид заложеният от мен план за над 150 км велоалеи , считам, че след по-малко от година този въпрос ще отпадне от анкетата ви. Засега не може да се говори за това – велоалеи няма въобще, ако не броим няколкостотин метра от „Альоша” да „Халите” , а и те не бяха боядисани от общината, а от група рокери. Казано иначе, ако 1 е най-ниската оценка, давам нея.

 • 12. Считате ли за целесъобразно изграждането на велоалеи, свързващи най-близките населени места с град Русе (Кулата, Басарбово, ДЗС, Образцов чифлик, Липник, Николово, Мартен)?

Не само целесъобразно , но и задължително. Тук , обаче, сроковете може да са малко по-дълги , защото не е единствено в компетенциите на кмета и става дума за пътища от републиканската пътна мрежа , а всички знаем , че нито премиера , нито транспортния министър карат велосипеди. Съдейки по София и по цялостната политика на правителството – разрешението за велоалеи по националните пътища може да отнеме време. Обещавам твърдо да работя по този въпрос и да го доведа до победен край в рамките на мандата си !

 • 13. Какви мерки бихте предприели за обезпечаване на преминаването на транс-европейския Дунавски веломаршрут Евро Вело 6 през град Русе?

Споменатите по-горе мерки, както и преговорите с румънската страна за изграждане на велоалея на самия Дунав мост сами по себе си говорят категорично , че ще изпълним и преизпълним изискванията на еврокомисията за достъпност на средата за велосипедисти. Има готов проект , но освен това и събираме още предложения за фактическото изграждане на алеята на самия мост. Към дадения момент „Дунав мост“ е под общински контрол само от румънска страна и нашите възможности са силно ограничени , но за алея от Дунав Мост през парка на младежта, която да се продължи в посоки Варна и Търново вече има като проект, също така и отделна през Мартен за Силистра.

 • 14. Бихте ли работили за каузата “Русе – велосипедната столица на долен Дунав”?

Въпреки нелеката задача ще се посветя изцяло на каузата на велосипедизма, включително и този проект. Тук, обаче ще срещне трудности тъй като дори градчета като Джурджу (Гюргево) и Калраш вече имат налични и продължават да изграждат усилено велоалеи с по-голяма дължина от нашата псевдоалея и ще се наложи да впрегнем огромен ресурс от хора за да излезем от позициите на догонващи.

Извинявам се , ако отговорите ми са били по-изчерпателни от необходимото , но за мен всеки въпрос е важен.

С приятелски поздрав:

адв. Мария Георгиева

 Тази страница за последно е обновена на: 2011.10.20

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: