2012
11.25

Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Сдружение “Вело-Русе” внесе предложение

по проекта “ЗЕЛЕНА И ДОСТЪПНА ГРАДСКА СРЕДА”

 

След активното участие на  Вело-Русе в дискусията в пленарна зала, където беше представено ПРОЕКТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ: “ЗЕЛЕНА И ДОСТЪПНА ГРАДСКА СРЕДА”(ЗДГС) решихме да внесем и аргументираните си предложения. Накратко това, което  поискахме да се случи съобразно добрите европейски практики:

Предложения към проекта ЗДГС

  1. Предлагаме от проекта ЗДГС да отпадне предвидената велосипедна алея по ул. “Александровска” в часта си от пл. “Свобода” до пл. “Елиас Канети”
  2. Предлагаме промяна на ширината на предвидената велоалея  по ул. “Александровска” в частта си от пресечката с ул. “Константин Иречек” до Градската библиотека както следва: ширина 2,5м на местата, където се предвижда да е двупосочна и 1,5м на местата където се предвижда да е еднопосочна.

 Също така напомнихме за няколко други предложения, нямащи пряко отношение към проекта:

  1. Предлагаме да се отмени забраната за преминаване на велосипедисти през площад “Свобода” и ул. “Александровска” и да се замени с ограничение по скорост  (напр. до 10км/ч), което съответства на скорост малко по-висока от пешеходната. Сдружение “Вело-Русе” би се включило активно в разяснителна кампания сред пешеходците и велосипедистите за този тип промяна.
  1. Предлагаме да се въведе единна процедура и срокове за бъдещи обществени обсъждания и запознавания, както това е направено в Столична община (вж. коментар 4)

Нелогично – хем сме велосипедно сдружение хем искаме да отпадне велоалеята от плана…

Въпреки, че може да изглежда непоследователно, предложихме отпадане на част от велосипедната алея от обособената пешеходна зона, тъй като имаме разбирането за велоалея като високоскоростно(25км/ч) трасе за велосипедисти, на което двуколесния водач има пълното предимство. Пешеходната зона от своя страна има малко по-различна функция и би трябвало да предоставя пълно предимство на пешеходците. А защо не и свобода на велосипедистите да преминават, но с изричното уточнение, че трябва да се съобразяват с пешеходците.

Разбира се ние продължаваме да настояваме за създаване на отделна велосипедна инфраструктура, която да позволява безпрепятствено бързо предвижване  на велосипедистите по тангентите на пешеходната зона, според проекто-велосипедния план.

Повече подробности може да намерите в самото становище.

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: