2012
06.12

Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Задължителни светлоотразителни жилетки за велосипедистите…

А защо не задължително пребоядисване на автомобилите в електриково зелено…

Наистина ли ще ни помогне?

Готвената промяна

Както може би вече знаете на 18.5.2012г. в парламента бяха приети на първо четене поредните промени в Закона за движение по пътищата(ЗДвП). Едно от предложенията привлече специално нашето внимание, а именно – въвеждането на задължителни светлоотразителни жилетки за велосипедистите. Ето какво може се прочете в законопроекта (сигнатура 254-01-18, внесен на 17.02.2012г.):

§ 4. Член 80 се изменя така: 

„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управление на превозното средство;

 

Становището на Вело-Русе

Сдружение “Вело-Русе” приветства инициативата на нашите депутати за подобряване на законовата уредба за каране на колело, но смятаме, че има далеч по-ефективни и плачещи за промяна нормативни актове(ЗУТ например) отколкото въпросния чл. 80. от ЗДвП. Пълният текст на нашето становище относно този законопроект, което внесохме днес в народното събрание, може да намерите тук.  Следват свободните ни размишления по темата :).

Задължи по-слабия

Ако трябва да перефразираме, посоката, в която се поема чрез това предложениe – вменяването на задължения на по-уязвимите участници в движението, то нашите парламентарни представители би трябвало да предложат и аналогични мерки:

  • задължително поставяне на мигащи светлини по тялото на всички пешеходци, за да са ясно забележими;
  • задължително пребоядисване на всички автомобили в електриково зелено(или розово;) ), за да са по-забележими от тежкотоварните превозни средства;
  • задължително изстрелване на сигнална ракета от пешеходците (по възможност – срещу най-близкия автомобил), преди да пресекат улица на пешеходна пътека.

Звучи ли ви логично? Защо да не е логично…

Ако си позволим да сме и по-смели в предложенията, то можем да препоръчаме на депутатите веднага да отменят новия закон за пушенето на обществени места и вместо него да въведат една много по-трайна мярка – задължителни противогази за всички непушачи с цел предпазване от цигарен дим.

 

Светлоотразителната жилетка може и да не помогне…

А сега малко по-сериозно – светлоотразителните жилетки наистина могат да подобрят видимостта ни на пътя, но поначало конфликтните ситуации с участието на велосипедисти възникват заради липсата на отделна инфраструктура, а именно – ясно обозначени, обезопасени и използваеми велосипедни алеи. Както може да видите в документа “Допълнителни елементи за подобряване на безопасността на велосипедистите според законодателствата в страните от Европейския Съюз“, практиката в развитите страни е задължителното носене на жилетка да е само в тъмната част на денонощието и извън града. За градски условия, значително по-ефективно би било задължителното поставяне на задна мигаща светлина на велосипеда, нещо което нашите законодатели сякаш са пропуснали при предложените промени (чл. 79. е точно преди чл. 80, но явно им е убягнал…).

Задължителното поставяне на светлоотразителна жилетка би могло и да навреди на велосипедистите. Представете си, че карате колело с “немски” дъждобран (който покрива и кормилото), на който сте се опитали да закачите светлозелената дреха… подобно накачулване, в комбинация с мокрия хлъзгав път си е чисто предумишлено самоубийство. А ако велосипедиста носи раница? Какъв е ефекта от жилетката? Или трябва да се закача и на раницата, независимо от светлоотразителните ленти, с които са снабдени по-модерните?

Ако все още не ни вярвате, хвърлете поглед на това проучване(DOI: 10.1002/14651858.CD003438.pub2) за липсата на връзка между по-голяма видимост на пътя и намаляване на инцидентите с пешеходци и велосипедисти.

Нашата позиция

Позицията на сдружение “Вело-Русе” е, че е нужна по-задълбочена публична дискусия и подробен анализ на очакваните резултати от готвените промени, защото към момента аргументацията “ЗА” предложените промени (виж последните страници на оригиналното предложение) е меко казано слаба.

 

Другите за проблема

Нашите колеги от сдружение “Велоеволюция” в София също внесоха свое становище.

Становището на Националната велосипедна асоциация, член на Европейската велосипедна асоциация (ECF) относно предложените промени в Закона за движение по пътищата може да намерите също на сайта на “Велоеволюция”.

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: