2013
02.21

Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Позиция на сдружение “Вело-Русе”

във връзка с гражданските протести

Като гражданско сдружение ние не можем да останем настрани от последните събития в нашата страна. Натрупаното напрежение без съмнение се дължи на продължилото вече повече от 20 години пренебрежително отношение на всички управляващи досега към структурите на гражданското общество. Липсата на чуваемост, поставянето на гражданското общество пред свършен факт при приемане на нормативни актове и решения на държавни и общински администрации, нежелание за постигане на пълна прозрачност в работата на институциите рано или късно довеждат до граждански протести , които лесно преминават и в гражданско неподчинение.

Като пример за затрудняване на гражданския контрол върху работата на администрацията можем да посочим и  Общинския съвет на Русе, който не се отзова на нашите предложения за навременно обявяване на предстоящи заседания на комисиите към Общинския съвет и публикуване на пълните им протоколи в Интернет и не благоволи поне да изложи мотивите си против предложенията.

Много се надяваме, че бъдещите и настоящи управляващи, които и да са те, ще се поучат от последните събития и ще вземат решителни мерки за по – голяма прозрачност в своите действия и чуваемост към гражданските сдружения. Ние от своя страна ще настояване на ясни ангажименти на кандидатите за българския Парламент в тази посока.

Присъединяваме се и към призива на другите неправителствени организации и граждани за регламентиране на по-голям и по-ефективен граждански контрол над институциите в България.

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: