2012
07.20

Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

 Група велосипедни НПО успяха да отменят тоталното задължение за носене на светлоотразителна жилетка

Малка победа отбелязаха днес велосипедните организации в България: сдружение “Велоеволюция”, сдружение “Вело-Русе”,  Националната велосипедна асоциация, член на Европейската велосипедна асоциация (ECF).  Благодарение на активната дипломация, становища и участие в заседанията на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения  между първо и второ четене на спорния законопроект отпадна задължителното носене на светлоотразителни жилетки през целия ден.

Както вече писахме, депутатите имаха намерението допълнително да обременят излишно и неоправдано велосипедистите с носене на светлоотразителна жилетка през целия ден,  без да са направили цялостен анализ на желаната промяна, нито пък да се съобразят с европейската практика в това направление. Навременната намеса обаче на велосипедния граждански сектор успя да внесе малко повече логика и аргументи за правилната трансформация на направеното предложение.

Извадка от статията на dnes.dir.bg дава повече предварителна информация:

Парламентът прие и текст, с който задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Този текст също предизвика дискусия в пленарна зала.  Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска велосипедистите да носят светлоотразителни жилетки и в населените места.
Предложението му беше подкрепено от Ремзи Осман от ДПС, според когото в града карането на колело дори е по-опасно.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче даде пример, че ще се затрудняват хората със задължението да носят светлоотразителна жилетка и в града.  Според него, когато някой отива на работа с велосипед, ще трябва да носи жилетката си, както и ще има проблем, ако е взел велосипед под наем. Така изискването ще ваши само извън населените места.

Точният текст ще ви споделим след обнародването му в държавен вестник, засега обаче си пригответе жилетките за тъмно време за извънградско.

 

 

  1. Жилетките извънградско през нощта така ли ? Или и извънградско и нощно време

  2. Много добър въпрос! Още чакаме официалния отговор от страна на МВР. Проблемът е че това, което се гласува на второто четене и това което е отразено в държавен вестник се разминават точно с тази коварна запетайка, която променя тълкуванието. С колегите от Велоеволюция в София проверяваме как се е получила тази грешка и как може да се промени.

  3. Иначе нашата идея (на велосдруженията) на междинните дискусии в ресорните комисии в парламента беше да е само за извънградско (вечер и при намалена видимост).

  4. Мен ме касае защото пътувам от от Русе до мартен , но за сега не ми се е налагало вечер….и то всъщност за нощно време от колко часа го смятат ? :d всичко си имам на колелото, оборудвано е изцяло, само тая жилетка нямам…

  5. Кое ви е победата??? Това, че няма да ви виждат и ще ви газят като пилци ли…….. е честито!?

  6. Аз съм за целодневно изискване на жилетките. Това касае безопасността, а тя е по-важна от всичко. Аз карам велосипед вече 10 години и мога да ви кажа, че светлоотразителната жилетка е изключително важна и я нося винаги и навсякъде. Освен това струва 4-5 лв и следователно парите не са оправдание.

Твоя коментар: