Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home/mislide/public_html/velobg.org/ruse/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

На тази страница може да намерите предвидените за реализация велосипедни алеи по проекта за Интегриран градски транспорт на град Русе към 2012г.

Предвиждания към 2014г

Актуална карта може да намерите на този линк.

Предвиждания към 2012г

След близо 3-месечно чакане получихме отговор на писмото ни по ЗДОИ от Община Русе с предвидените 14 км велосипедни алеи. Привеждаме сканирания и разчетен текст:


Предвиденото изграждане на веломрежа е неразделна част от подобряване на достъпностга за градски транспорт, пешеходци и велосипедисти на бул. Цар Освободител, целящо освобождаване на пътните платна от велосипедисти и даване възможност за свободно и безопасно движение на средствата на градския транспорт при Компонент 3. Изграждането на предвидените велоалеи от кв. Чародейка до бул. Цар Освободител и през подлеза под Ж.П. линията, свързващи жителите на кварталите Чародейка и Родина с центъра на града са ключови за интегрираността на веломрежата в целия проект и са обвързани с Компонентите 4 и 5 за проекта. Компонентът предвижда изграждане на половината от първостепенната мрежа – 14 км, велоалеи.

В хода на обсъждане на проекта от страна на общинската администрация и други заинтересовани страни, от страна на неправителствени организации е поставено изискване за разработване на план за мрежа от велоалеи за град Русе с приемане и обсъждане от широката общественост, за да се предотврати изграждане на велоалеи без цялостна визия за развитие на велосипедното движение в града. В резултат на това, изготвянето на такъв план е включено в компонента. Първи етап от реализация на плана следва да бъде изграждане на 14 км велоалеи, които задължително включват улиците обвързани с компонентите на проекта, а именно:

 • ул. Зорница
 • ул. Филип Станиславов
 • ул. Изгрев
 • ул. Шипка
 • бул. Цар Освободител
 • бул. Цар Фердинанд
 •  ул. Петрохан
 • ул. Лисец Планина
 •  ул. Чипровци
 • бул. Липник.

Компонентът предвижда:

 1. Изработване на план за мрежа от велоалеи в рамките на град Русе, съгласуван и приет от община Русе, който да послужи за основа при проектирането и строителството на мрежа от велоалеи, която да бъда изградена в бъдещ период. Той следва да предложи решения на всички аспекти и проблеми при изграждането на велосипедна мрежа в града и да съдържа идеен проект на бъдещата велосипедна мрежа, включително разграничаване на първостепенна (приоритетна) и второстепенна велосипедна мрежа и обосновка на приоритизацията.
 2. Изграждане на 14 км велоалеи от главната велоалейна мрежа, посочени на схемата по-долу.

Предложение за мрежата е показано на следващата фигура:


 

Прерисувахме за вас картата в Гугъл карти за по-удобно разглеждане. Oригиналният отговор и карта може да намерите тук(PDF).


Вижте Първите 14км велоалеи в Русе по ИГТна по-голяма карта.


Може да сравните предвидените алеи с проектовелосипедния план, за който не веднъж сме писали:


За пълнота добавяме и предвижданията на Велоплан 2014


Вижте Велоплан 2014 на по-голяма картаТази страница за последно е обновена на: 2014.06.02

 1. нещо не съвпадат нещата, това което сте нарисували не са 14 км

 2. Това което сме прерисували е извадено от документа, който Община Русе ни е дала и по конкретно подопечените на зам. кмета Наков. В интерес на истината общата дължина е около 5км. Не бяхме обърнали внимание досега, но това ще е още един въпрос към управниците, заедно с няколко други, които сме подготвили на базата на тази предоставена ни “информация”.
  Благодарим за вметката за дължината :)!

 3. Нека има повече велоалеи! Нека се предоставят и подходящи условия в Русе за всички, които обичат да карат велосипеди. В крайна сметка няма нищо по-здравословно от колелото като начин на предвижване, а и нека не забравяме, че се противопоставя на времето.

  В цяла Западна Европа карат велосипеди. Млади и възрастни хора. Защо го няма това още в Б-я?

 4. Като сте начертали толкова карти да бяхте сложили и някаква легенда

Твоя коментар: